Kinderstoel: keuzes en tips

Wanneer je kind zelfstandig tot zitten kan komen en dan ook kan blijven zitten zonder meteen weer om te vallen, dan wordt het tijd voor een kinderstoel. Om niet te verdwalen in het woud van aanbod van kinderstoelen, vind je hier een uitleg van de soorten kinderstoelen die er zijn en een aantal tips en adviezen die je kunnen helpen bij de daadwerkelijke aanschaf.

Soorten kinderstoelen

Als je op zoek bent naar een kinderstoel, kun je een keuze maken uit verschillende varianten, waaronder:

  • Meegroeistoel De naam verraadt het al, deze stoel groeit letterlijk met je kind mee. Het zitvlak en de voetensteun zijn verstelbaar en deze stoel is uiteindelijk zelfs om te bouwen tot een echte stoel.
  • Kinderstoel met eetblad/tafeltje Je hebt stoelen met een vast eet- of tafelblad en tafelbladen die je eraf kunt halen.
  • Inklapbare kinderstoel Deze stoel is vooral erg handig als je niet veel plek hebt in je huis. Hij is gemakkelijk in te klappen en weg te zetten. Wel is het zo dat je kind er vaak snel uitgroeit.
  • Hangstoel De hangstoel maak je met een klem vast aan de tafel. Praktische stoel voor als je op vakantie gaat of ruimtegebrek hebt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderstoel?

Veiligheid Zorg ervoor dat de kinderstoel veilig is, wees daarom voorzichtig met het kopen van tweedehands kinderstoelen. De stoel moet verder stabiel en stevig staan, je moet er tegenaan kunnen leunen, de openingen in de stoel moeten niet te groot zijn en er moeten geen scherpe randjes aan zitten.

Gemakkelijk schoon te maken Aangezien je dagelijks de kinderstoel schoon gaat maken, is het wel zo praktisch als dat gemakkelijk kan. Vermijd dus een stoel met te veel tierlantijntjes en koop kussentjes met weinig plooien en naden.

Juiste stoel voor juiste leeftijd Let erop dat je een kinderstoel uitkiest die past bij de leeftijd van je kind. Vanaf welke leeftijd mag je kind in de stoel en wanneer is het tijd voor een grotere variant. Een meegroeistoel is uiteindelijk voordeliger dan vaker een nieuwe kinderstoel kopen.

Juiste zithouding en comfort Je kind moet in een goede zithouding kunnen zitten in de kinderstoel. De ellebogen dienen op dezelfde hoogte als de tafel te liggen en de beentjes moeten in een hoek van 90 graden op het voetenbankje staan. Ook is het belangrijk dat de beentjes voldoende ondersteund worden door het zitvlak, dit moet dus lang en breed genoeg zijn, zodat je kind comfortabel en recht kan zitten.